Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Zweeler Palet

22 juli - 13:00 - 20 augustus - 17:00

Op 1 november 1883 bezocht Vincent van Gogh Zweeloo en schreef aan zijn broer Theo:

“Het inrijden van het dorp was toch zo mooi! Hier zijn de woningen heel breed tusschen eikenboomen van een superbe brons. Toonen in het mos van goudgroen, in den grond van roodachtigen of blauwachtigen of geelachtigen donkere lilasgrijzen, toonen van een onuitsprekelijke reinheid in het groen van korenveldjes”. “Ik kwam voorbij een oud kerkje, en zag een herder met een koppel schapen langs de hegge.”

Toen 140 jaar geleden Vincent van Gogh een bezoek bracht aan zuidoost Drenthe, hoopte hij er andere kunstenaars te ontmoeten, maar in het najaar waren die er niet meer. Van Gogh begreep daar niets van, want hij was zelf verrukt van het specifieke landschap in dat jaargetijde.

“Het is iets eigenaardigs van hier, telkens precies ’t zelfde en toch precies variatie. O, het is hier zó eigenaardig en zó stil en vredig.”

Na 4 maanden vertrok hij weer uit Drenthe, beladen met een aantal studies en schilderijen. Maar belangrijker: hij zag hier de basis van zijn kunstenaarschap ontstaan.

De 67ste expositie van het Zweeler Palet staat geheel in het teken van Van Gogh met als thema: tekeningen vanuit het gedachtegoed van Vincent van Gogh. De deelnemende kunstenaars tonen een hedendaagse interpretatie van hetgeen hen heeft geïnspireerd vanuit de brieven van Van Gogh. De kunstenaars zijn: Kees Verweij, Monique Berger, Sylvia Bökkerink, Kalpa MacLachlan, Joke Holwarda en Frans Beelen.

De officiële opening: 21 juli 2023, aanvang 19.30 uur, door Roelie Lubbers, coördinator activiteiten Van Gogh Drenthe in Coevorden. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door harpiste Kathelijne Schelfhout. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

De expositie is van 22 juli t/m 20 augustus 2023 geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Een bijzondere expositie in een eeuwenoud kerkje. De entree is gratis.

Gegevens

Begin:
22 juli - 13:00
Einde:
20 augustus - 17:00

Locatie

Kerk Zweeloo
De Wheem 10
Zweeloo, Drenthe Nederland
+ Google Maps