De Kiel

De Kiel ligt ongeveer 2 kilometer ten noorden van Schoonoord en dankt haar naam aan het kielvormige “kruispunt” van enkele wegen. Het dorp ontstond ongeveer een jaar na Schoonoord rond 1855 als een ‘vluchtheuvel’, een nederzetting van mensen die zich elders niet thuis voelden of waren verbannen. De bewoners hadden hier, midden op de heide en ver van de streng controlerende dorpsgemeenschappen, in volle vrijheid hun onderkomen gebouwd

Op dit punt kwamen zeven boermarken bij elkaar. De mensen die aan het bevoegd gezag wilden ontkomen maakten dankbaar gebruik van dit punt omdat het hier erg makkelijk was om van het ene gebied in het andere over te stappen. Deze unieke plaats is nu gemarkeerd met een steen aan het einde van de straat ‘De Tip’.

De Kiel is de meest noordelijke plaats in de gemeente. Op de kadastrale kaart van 1832 was nog geen enkele bebouwing aangegeven. De omgeving was grotendeels heideveld dat in de crisisjaren van de vorige eeuw is ontgonnen. Een groot deel is door Staatsbosbeheer ingeplant en het gebied is van grote betekenis voor de recreatie. Het dorpshuis is belangrijk in het dorpsleven van De Kiel.

Door de centrale ligging en de verschillende omliggende boswachterijen vormt De Kiel een prima uitvalsbasis voor o.a. fietstochten, paardrijden en wandelingen.

Kijk voor meer informatie over De Kiel op www.dekiel.info.

Onze partners in De Kiel