Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Drenthe door de ogen van schilders van de Haagse School

16 mei - 13:00 - 7 juli - 17:00

Van 16 mei t/m 7 juli 2024 zijn in het Van Gogh Huis Drenthe drie fraaie olieverf schilderijen van de Drentse veengebieden te bezichtigen, gemaakt door schilders van de Haagse School. De start van deze kleine expositie werd ingeluid met een inspirerende lezing van Margaret Breukink over Vincent van Gogh, de Haagse School en het Drentse landschap.

Het Drentse landschap is al eeuwen een grote inspiratiebron voor kunstenaars.
Eind 19e eeuw reisden vele schilders, onder wie ook Vincent van Gogh, naar Drenthe om het bijzondere landschap vast te leggen op doek. De meeste schilders kwamen voor het schilderachtige heuvellandschap. Er zijn er maar weinig die ook de Drentse veengebieden vastlegden. Voor Van Gogh was dat juist wat hem naar Drenthe trok. Hij wilde de arbeiders, de boeren en de uitgestrekte veenlanden schilderen.

Naast Van Gogh zijn er nog enkele schilders geweest die de schoonheid in de veengebieden zagen. In het Van Gogh Huis hangen drie werken in bruikleen van het Drents Museum te Assen. Van Han Krug (1890-1977) hangt het werk ‘’t Wilde veen van Drenthe’ uit 1911. Hij schildert de uitgestrekte venen en moerassen in lichte en sprekende kleuren. Hendrik de Groot (1872-1967) schilderde het ‘Turflandschap’ in olieverf op het moment dat de veenarbeiders net begonnen zijn met het ontginnen van het veengebied.

Tot slot hangt ook het kleine werk ‘Turfafgraving’ van Johannes Ates (1868-1954) in de gelagkamer. Vanaf een hoger gelegen plek kijkt de schilder uit over de veenkolonie. Hij laat de verandering van het landschap in Zuidoost-Drenthe door de gegraven kanalen. De lintbebouwing en kaarsrechte waterwegen inspireert deze kunstenaar tot het maken van dit kleine maar mooie werk.

Margaret Breukink vertelde in haar lezing over de tijd van Vincent van Gogh in Den Haag en hoe hij de kenmerken van de Haagse School toepaste in zijn vroege werken. Hoe hij tips kreeg van collega kunstenaars om zijn tekeningen beter en vooral ‘leger’ te maken. Vincent had de neiging om te veel onderwerpen in zijn tekeningen te willen stoppen. In zijn schilderij van de ‘vrouwen in het veen’ zie je dan ook terug dat hij eerder meerdere figuren had geschilderd, die hij later overschilderd heeft om een leger geheel te creëren en zo meer nadruk te leggen op de werkende vrouwen.

De schilderijen zijn in het Van Gogh Huis Drenthe te zien van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor actuele opening en reservering van tickets op www.vangogh-drenthe.nl.

Gegevens

Begin:
16 mei - 13:00
Einde:
7 juli - 17:00

Locatie

Van Gogh Huis Drenthe
Van Goghstraat 1
Veenoord/Nieuw Amsterdam, Drenthe 7844 NP Nederland
+ Google Maps