Schoonoord

Schoonoord is in 1854 gesticht, na de aanleg van het Oranjekanaal. De eerste bewoners waren dan ook kanaalgravers afkomstig uit Smilde. De naam werd bedacht door de vervener Klijn en verwijst naar schoon in de betekenis van mooi. Het vlakbij gelegen Schoonloo heeft waarschijnlijk ook invloed gehad op het bedenken van de naam. Later, tijdens de ontginning van Odoornerveen, kwamen er ook veenwerkers naar Schoonoord. Het dorp groeide snel uit tot een compleet dorp met kerken, scholen, winkels, etc. Na de tweede wereldoorlog kwam de woningbouw flink op gang en heeft het dorp zich aan beide zijden van het Oranjekanaal ontwikkeld.

In het dorp staan een aantal kunstwerken, zoals de 2 reuzenstoelen, het Mariekebeeld en natuurlijk de bijzondere brug. Als je omhoog kijkt naar de brug zie je twee omtrekken van een boot. de bovenste vorm stelt de onderkant van de turf-praam voor en de onderste vorm stelt de schaduw van de varende praam voor. De schuine staanders van deze brug symboliseren de doorsnee van het Oranjekanaal op deze plek door het Sleener Duin.

In Schoonoord gaat een streekverhaal: er wordt gezegd dat hier zo’n vier eeuwen geleden twee reuzen hebben gewoond. Wat er van dit oerdrentse verhaal waar is, is niet meer na te gaan. Maar in het openluchtmuseum Ellert en Brammert ontdek je het hele verhaal.

Wil je graag overnachten in Schoonoord? Dat kan! Er zijn tal van campings en B&B’s. Daarnaast is er ook van alles te doen. Bezoek het Openluchtmuseum Ellert en Brammert of ontdek het Brommer museum (alleen op afspraak). Van maart t/m oktober zijn er in de expositieruimte van Concrea een aantal thema-exposities.

Ga erop uit met de fiets of te voet met behulp van het knooppuntensysteem. Ontdek bijvoorbeeld het Sleenerzand en bekijk hier het Hunebed De Papeloze Kerk. Vanaf boswachterij Sleenerzand starten verschillende wandelroutes van Staatsbosbeheer.

Kijk voor meer informatie over Schoonoord op www.schoonoord.nl.

Onze partners in Schoonoord