Ontdek de magie van de hunebedden

Wie Drenthe zegt, zegt hunebedden. Ze zijn omgeven door mystiek en een onuitputtelijke bron voor fantasierijke verhalen. Deze oudste monumenten van Nederland zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. In totaal zijn er 52 hunebedden in Drenthe, waarvan drie in de gemeente Coevorden.

Huynen
De hunebedden waren grafkamers. Doden kregen giften mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardwerken potten met eten en drinken. Vroeger dacht men dat hunebedden door reuzen (huynen) waren gemaakt. Daar komt de naam hunebed vandaan. Deze gedachte is niet eens zo gek, want de keien waar hunebedden van zijn gemaakt zijn reusachtig. De hunebedden zijn gebouwd door het Trechterbekervolk. Zij rolden de enorme keien over boomstammen op hun plek. Eenmaal gebouwd, waren de zwerfkeien in het hunebed niet meer zichtbaar. Ze werden namelijk bedekt met zand en graszoden. Het enige wat je zag, was een langwerpige heuvel en de toppen van de dekstenen.

Papeloze Kerk
Hunebedden hebben geen naam, maar een nummer. In Drenthe vind je D1 tot en met D54; D48 bleek achteraf geen hunebed en D33 is afgebroken. Hunebedden D49, D50 en D51 liggen in onze gemeente. D49 in Schoonoord staat in het bos en wordt ook wel de Papeloze Kerk genoemd. In de zestiende eeuw werden hier geheime protestante kerkdiensten, zogenaamde hagenpreken, gehouden. Die diensten werden niet geleid door een katholiek geestelijke, ofwel een ‘paap’, vandaar de naam. Het hunebed is in 1958 gereconstrueerd, onder andere met stenen van D33. De keien zijn weer deels met zand overdekt, om de oorspronkelijke constructie van het hunebed zichtbaar te maken.

D50 en D51
Bij Noord-Sleen ligt het zogenaamde hunebeddenpaar D50 en D51. D50 is een van de mooiste hunebedden van Nederland. Het is met zijn 17 meter behoorlijk groot, bijna compleet en heeft nog een prachtige krans van 24 stenen. Sommige zijn zelfs groter dan de draagstenen van het graf. Het hunebed telt nog zeven van de acht dekstenen. Zijn broertje D51, iets verderop, steekt daar wat schraal bij af. Dit hunebed heeft nog slechts drie van de zeven dekstenen. Toch zijn ze beide zeker een bezoekje waard.

Bekijk ook