Sleenerzand

Tussen Noord-Sleen en Schoonoord ligt het ruim 1600 ha grote bosgebied Sleenerzand. De kern van het Sleenerzand bestaat uit stille bossen. Het zuidelijke deel is een oud stuifzandgebied, met hier en daar grillig gevormde jeneverbesstruiken. In het gebied zijn veel sporen uit het verre en recentere verleden te vinden.

De Papeloze Kerk
Hunebed D49 op het Sleenerzand is een bijzonder hunebed. Al was het alleen maar vanwege zijn naam Papeloze Kerk. In de zestiende eeuw werden bij het hunebed in de open zogenaamde hagepreken gehouden, zonder ‘paap’, ofwel zonder een katholieke priester. Het Hunebed is in de jaren ’50 voor een groot deel gereconstrueerd om te laten zien hoe de hunebedden er in de steentijd uitgezien moeten hebben.

De Galgenberg
Bijzonder is ook de Galgenberg, een grafheuvel waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Eromheen werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden.

Tweede Wereldoorlog
In het bos staat het Vliegtuigmonument voor de zeven soldaten die op 14 mei 1943 met hun bommenwerper werden neergehaald en omkwamen. Verder ligt er een steen voor piloot Th. E. White, die een grote ramp heeft voorkomen, toen zijn vliegtuig was geraakt. Hij wist het vliegtuig zo te manoeuvreren dat het niet op het dorp stortte, maar in het bos.

Tip: Cultuurpadroute Schoonoord – Papeloze Kerk

Bekijk ook