Sleen

Sleen is een van de meest authentieke brinkdorpen in Drenthe. Uit de geschiedenis blijkt dat Sleen in de vroege middeleeuwen ontstaan is door splitsing van een oude nederzetting, die ongeveer halverwege het huidige Noord-Sleen en Sleen lag.

Sleen is oorspronkelijk een agrarisch dorp, wat te zien is aan de vele boerderijen in het “oude dorp”. De meeste boerderijen hebben tegenwoordig een woonfunctie gekregen. Er zijn nieuwe scholen, een bibliotheek, goede sportvoorzieningen en een bedrijventerrein in het nieuwe gedeelte van Sleen. Sleen heeft een gezellig centrum, waar u terecht kunt bij de warme bakker, supermarkt, cadeauwinkel, bloemist en drogist.

Bezienswaardigheden in Sleen zijn de NH Kerk (15e eeuw), de molen de Hoop en het voormalige gemeentehuis. Dit prachtige gebouw in neo-renaissancestijl is in 1938 gebouwd. Het is onder andere gefinancierd uit het werkfonds ter bestrijding van de werkeloosheid. In de zuidgevel van het gebouw vind je het oude gemeentewapen van Sleen, ontworpen door burgemeester G.A. Bontekoe. Verder vallen de trapgevel en de prachtige gebrandschilderde glas-in-loodramen op. Het gebouw is nu een multifunctioneel centrum en trouwlocatie.

Meer weten over Sleen, klik hier!

Onze partners in Sleen