Soes Aelderstroom in tien stappen

Aan de rand van Zweeloo vind je in een oeroud landschap tussen scheefgezakte boerderijen en schaapskooien Herberg de Aelderstroom. Hier geniet je van échte smaken, het historische pand met prachtig tuinterras en een oeroud uitzicht over het stroomdallandschap. Kortom een plek waar je helemaal tot rust kunt komen. Wees welkom koffie met onze soes of appeltaart maar ook voor lunch en diner.

Voor het maken van de échte Soes Aelderstroom heb je vier dingen nodig: soezen, opgeklopte zoete slagroom, Crème Suisse en lekker rijp fruit van het seizoen. Omdat we bij Herberg de Aelderstroom van rijkelijk eten houden snijden we de soes doormidden en vullen beide helften, die zetten we bovenop elkaar en smullen maar!

Wat heb je nodig voor de soezen:
50 gram boter, 50 gram bloem, 100 ml melk, 2 eieren, snufje zout

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng in een sauspan of pan met dikke bodem de melk met de boter en een mespunt zout aan de kook.
 2. Voeg de bloem in een keer toe als de boter gesmolten is. Blijf roeren met een houten lepel (klontjes bloem tegen wand van pan loswrijven) tot het deeg als bal van de bodem loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen. Klop de eieren met een mixer of garde een voor een door het deeg, tot het deeg stevig en glanzend is.
 3. Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet in met boter. Doe het spuitmondje met glad, rond spuitgat in de spuitzak en schep het deeg in de spuitzak. Spuit op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van oven en bak de soezen in 10-15 min. (klein formaat) of 25 min. (groter formaat) lichtbruin en gaar. Open de oven niet tijdens het bakken, om inzakken te voorkomen. Soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.
 4. Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soezen 10 min. afkoelen. Pak de soezen van de bakplaat en laat op een rooster verder afkoelen.

  Wat heb je nodig voor de Crème Suisse:
  250 m melk, 1 eidooier, 50 gram suiker, 20 gram maïzena, merg van een half vanillestokje, 75 ml slagroom

 5. Klop de slagroom tot yoghurtdikte
 6. Kook ¾ deel van de melk met de vanille en suiker en laat deze een half uur staan trekken.
 7. Roer de eidooiers met de maïzena en ¼ deel van de melk in een grote kom tot een glad papje
 8. Kook de melk weer op en giet deze al roerend bij het papje van ei en maïzena. Giet het terug in de pan en blijf roeren tot de melk begint te binden tot vla. Hard kloppen, anders krijg je klontjes.
 9. Laat de vla afkoelen tot kamertemperatuur. Doe er een velletje huishoudfolie bovenop op een vel te voorkomen. Voeg als laatste de slagroom toe.
 10. Snij de soezen doormidden, beleg de onderkant met Crème Suisse en fruit, leg de bovenkant er omgekeerd bovenop, vul deze met de opgeklopte zoete slagroom en garneer met het fruit. Eet smakelijk!

Bekijk ook