Startsein voor Het landelijke Van Gogh

Startsein voor Het landelijke Van Gogh

Van Gogh’s verwondering voor Drentse en Brabantse natuur verbindt erfgoedlocaties in beide provincies.

Van Gogh Brabant, Marketing Drenthe, VisitBrabant en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) werken de komende jaren nauw samen om Het landelijke Van Gogh vorm te geven. Op maandag 7 november jl. werd deze samenwerking bekrachtigd. Dit gebeurde in Het NoordBrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch tijdens een werkbezoek van een delegatie uit Drenthe aan Noord-Brabant.

Van Gogh-bezoek naar de regio
In 2023 is het exact 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Nieuw Amsterdam in Drenthe arriveerde en in datzelfde jaar trok hij naar Nuenen in Noord-Brabant. Van Gogh is nog altijd een wereldberoemd icoon; zijn cultureel erfgoed trekt jaarlijks veel internationale bezoekers naar Nederland. De komende jaren wordt er meer samengewerkt om het erfgoed van Vincent van Gogh in Noord-Brabant en Drenthe te verbinden. Door de relatie te leggen met het landschap waar de schilder zijn inspiratie vond, willen de samenwerkende partners nieuw duurzaam toeristisch aanbod ontwikkelen voor bezoekers die interesse hebben in kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur.

Jos Vranken, NBTC: “Een belangrijke pijler van Perspectief 2030, de nationale visie op toerisme, is de spreiding van internationaal bezoek naar de regio. We richten ons onder meer op het beter beleefbaar, boekbaar en zichtbaar maken van cultureel erfgoed om daarmee waardevol bezoek in de regio aan te trekken. Dit doet we onder meer door samenwerkingsverbanden te initiëren, kennis en inzichten uit te wisselen, het cultuuraanbod te versterken op plekken waar dit wenselijk is en de internationale zichtbaarheid van cultureel erfgoed te vergroten. De samenwerking met Van Gogh Brabant, Marketing Drenthe en VisitBrabant sluit hier naadloos bij aan.”

Programma Het Landelijke Van Gogh
2023 is een belangrijk jaar voor Van Gogh-liefhebbers. Er komt een Van Gogh-tentoonstelling in het Drents Museum en diverse musea openen hun deuren na grondige verbouwingen: Museum Vincentre in Nuenen, het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam en het Vincent Van Goghhuis in Zundert. Op 30 maart, de 170e verjaardag van Van Gogh, wordt een seminar georganiseerd in Brabant en in het voorjaar wordt een Van Gogh-fietsroute geopend in Drenthe. Onder de vlag Van Gogh Europe wordt vanaf 2023 gewerkt aan programmering voor 2028: het jaar waarin de 175ste geboortedag van Vincent van Gogh wordt gevierd.

Achtergrondinformatie
Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Brabant, in het zuiden van Nederland. Daar ligt de oorsprong van zijn uitzonderlijke talent en eigenzinnige karakter. In Brabant ontwikkelde hij zijn liefde voor de natuur en de authentieke mens, thema’s die in zijn hele oeuvre terugkeren. De Brabantse locaties waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt, hebben hun krachten gebundeld onder de naam Van Gogh Brabant. Drie erfgoedlocaties, 40 Van Gogh-monumenten en de collectie originele werken in Het Noordbrabants Museum vertellen zijn levensreis. Bezoekers leren Vincent van dichtbij kennen: van zijn kindertijd in Zundert, tot de start van zijn carrière in Etten, van tekenles in Tilburg tot zijn eerste meesterwerk in Nuenen.

Drie maanden van het jaar 1883 verbleef Vincent van Gogh in Drenthe. Een korte, maar belangrijke periode in zijn leven. Zijn verblijf- en werkplaats, het huidige Van Gogh Huis in Veenoord/ Nieuw Amsterdam, is toegankelijk voor publiek. Op advies van bevriende kunstenaars kwam Van Gogh naar Drenthe om zich door het oerlandschap en de Drentse veenarbeiders te laten inspireren. ‘Het land is superbe, superbe, alles roept U toe: schilder! Zóó echt en zoo gevarieerd.’

Van Gogh vond rust en oorsprong in Drenthe ‘Het is hier zoo gansch & al dat wat ik mooi vind. Dat wil zeggen, ’t is hier vrede.’ Even op zichzelf, zonder vangnet, kon Van Gogh in alle rust zijn passie voor de kunst ontwikkelen. Hij experimenteerde met stijl, techniek en thema’s, die je terugvindt in zijn latere werken. Dat oorspronkelijke leven en landschap is er nog steeds in Drenthe! Je kunt er net als Vincent nog altijd de ruimte vinden om weer op te laden. ‘Dus zeg ik tot U, plant U in den grond van Drenthe – gij zult er kiemen.’

Bekijk ook